از دنیای نمایش تا محیط چاپ

از دنیای نمایش تا محیط چاپ

بسیاری از ما با واژه هایی همچون مدیریت رنگ، کنترل کیفیت، نظارت بر چاپ و یا نظارت بر روند تولید تا حدودی آشنایی داریم و یا آنها را شنیده ایم. اما اینکه این واژگان به چه نحوی و چه میزان در روند خروجی فایل های چاپی و نیز کنترل نهایی محصول نقش دارند، کمتر اطلاعات داریم. این مراحل تماما در موضوعاتی که طراحان دنیای دیجیتال با آن کار دارند، نقشی کلیدی ایفا می کند.

در مجله پان آرت و با بررسی در چند قسمت کوتاه، قصد داریم تا با موضوعاتی آشنا شوید که می تواند راه گشای برخی مسایل مهم باشد تا هم فایل شما خروجی بهتری داشته باشد و هم کمی با دنیای ترمینولوژی طراحی و چاپ آشناتر شوید.

زمانی که فایلی برای چاپ و یا خروجی نمایشی آماده می شود، نیاز به تنظیماتی در سیستم مدیریت رنگ دارد.

اگر این فایل به چاپ منتهی شود، مراحل پیش از چاپ یا Prepress برای آن تعریف می شود و اگر برای نمایش باشد، مدیریت رنگ سه واحدی RGB با توجه به کلیات رنگ تعریف می گردد.

موضوعی که برای طراحان وب و نیز طراحان تولید چاپی مهم شده، این است که خروجی رنگ با اختلافی اندک مشابه با آن چیزی باشد که بروی دستگاه های خود دیده و تنظیم کرده اند.

اما تنظیمات مانیتورهای مختلف به حالات گوناگون انجام می شود و این باعث تغییر رنگ می شود و آنجاست که صحبت های کارفرما و جدلهای بسیاری که همیشه وجود داشته بالا می گیرد و اینکه چه فردی باید تنظیم رنگ را انجام میداده، مشخص نشده و تولید نهایی دچار مسائل مختلفی می شود.

کنترل کیفیت به زبان ساده:

کنترل کیفیت به معنای روندی است که در آن بواسطه نرم افزار و سخت افزارهای مختلف و استاندارد، جریان تولید رنگ و محصول بررسی و مطابق با استانداردهای تعریف شده، به مرحله نهایی راه پیدا می کند.

زمانی که ما از کنترل کیفیت بررسی فایل صحبت میکنیم، با یک سری از قوانین، دستورات، برنامه ها و سخت افزارهایی روبرو هستیم که در مراحل گوناگون فایل را بررسی می کنند. این بررسی ها باعث می شود که محصول، رنگ یا موضوع بررسی شده، به قوانینی به مرحله نهایی برسد که کیفیت مطلوب را داراست.

برای مثال، کنترل کیفیت یک محصول چاپی شامل بررسی مواد اولیه و کیفیت آنها، مدیریت فایل، بررسی رنگ تولید شده، ساختار فایل، کلیات طراحی و المانهای اجرا شده، روند خروجی، تعریف پروفایل ها، بررسی دستگاه چاپ، تعریف درست میزان غلظت رنگ، بررسی و کنترل رطوبت هوا و حتی رنگهای استفاده شده و تمام مواردی است که باعث می شود فایل شما تبدیل به یک محصول چاپ شده دقیق، با کیفیت و حرفه ای گردد.

کنترل کیفیت فایل را به بخش های مختلفی مانند پیش از چاپ، چاپ و پس از چاپ تقسیم بندی می کنند.

البته، برخی از تئوریسین ها و نظریه پردازان که تعداد آنها هم کم نیست! قبل از مرحله پیش از چاپ، مرحله رسانه را نیز مدنظر و تعریف می کنند که شامل تهیه ملزومات اولیه و رسانه ای برای آغاز یک روند تولیدی است.

مدیریت رنگ به زبان ساده:

یکی از مباحث کلیدی در موضوع کنترل کیفیت، موضوع مدیریت رنگ می باشد. از زمانی که کنسرسیوم بین المللی رنگ، سازمان جهانی ایزو و شرکت های مشهوری چون اپل، ادوبی و مایکروسافت تصمیم به تنظیمات رنگ گرفتند، این واژگان نیز تولید شد.

مدیریت رنگ به معنای کنترل و تنظیم غلظت و میزان نمایش رنگ است به نحوی که در شیوه های نمایشی و چاپی مختلف، کمترین میزان اختلاف وجود داشته و یک ماهیت برای رنگ، نمایش و به تولید برسد.

گاموت یا حیطه رنگ در مدیریت رنگ:

در مدیریت رنگ، یک گاموت یا حیطه رنگ در نظر گرفته می شود. این حیطه رنگ، بیان کننده یک شکل ریاضی است که محدوده رنگ قابل تعریف و نمایش را بیان می کند. برای مثال، گاموت رنگ دستگاه های نمایش به صورت RGB تعریف می شود و این حیطه بزرگتر از حیطه رنگ دستگاه های چاپی که همان CMYK است می باشد و طبق مدل ریاضی تعریف شده، شما هیچ وقت نمی توانید اختلاف رنگ نور و چاپ را به صفر برسانید اما می توانید این اختلاف را کاهش دهید.

به همین دلیل که دو محیط یا گاموت رنگ در دو شیوه مختلف وجود دارد و اختلاف رنگ از همین نقطه شروع می شود، پروفایل هایی تعریف می شوند تا تعریفی درست ایجاد کرده و اختلاف کاهش پیدا کند. هر پروفایل رنگی، شامل اطلاعاتی است که از یک گاموت، رنگ فایل را بررسی و با نزدیک ترین رنگ در گاموت دوم هماهنگ می کند. این پروفایل ها هم در سیستم های نمایشی و عکاسی قابل تعریف هستند و هم در روند تولیدی چاپ.

تعریفی ساده از پروفایل های رنگی:

در یک تعریف ساده تر، پروفایل های رنگی، یک فایل چند کیلو بایتی هستند که شما در مانیتور و برنامه های گرافیکی آن را نسبت به نیاز خود انتخاب می کنید و برنامه آن را به فایل می چسباند.

فایل گرافیکی با پروفایل تنظیم می شود. حالا اگر فایل قرار است به سیستم چاپ ارسال شود، پروفایل مخصوص چاپ که تعریف نوع کاغذ و دستگاه چاپی است را به فایل اضافه می کنید. با این روند، اختلاف رنگ از محیط مانیتور تا چاپ، به خاطر تعریف رنگ در یک پروفایل رنگی، کاهش پیدا میکند.

پروفایل و کاربرد واقعی آن:

یک مثال خلاصه از پروفایل های رنگ می تواند برای زمانی باشد که شما قصد تعریف یک فایل برای چاپ با کاغذ تحریر یا غیرکوتد را دارید. این کاغذها غلظت رنگ پایینی را طلب می کنند تا در زمان چاپ دچار مشکلاتی چون پارگی کاغذ، پشت زدگی رنگ و افت کیفیت نشوند.

به همین منظور، طراح با رعایت کلیات موضوعاتی چون اوورپرینت، نوع فونت، ابعاد، ناحیه برش و موارد دیگر، برای دستگاه چاپی باید پروفایل رنگی را تعریف کند تا دستگاه لیتوگرافی و در نهایت دستگاه چاپ، با موضوع کاغذ تحریر این روند چاپ را به تولید برساند. در غیر این صورت، اختلاف رنگ ایجاد می شود.

پروفایل رنگی تعریفی برای این روند می تواند Euroscale Uncoated باشد. این پروفایل غلظت مرکب چهار رنگ یا TAC را به نحوی بروی اعداد و فایل خروجی شما تنظیم می کند که در زمان چاپ، مناسب چاپ بروی تحریر باشد. از موارد دیگری که یک پروفایل تعریف می کند، نوع ماشین است که پروفایل های مختلفی مانند Sheetfed Uncoated نوع ماشین چاپ را هم درون تعریف خود برای دستگاه چاپ آفست شیت قرار داده اند.

نتیجه نهایی:

در یک نگاه کلی متوجه شدید که یک پروفایل می تواند نوع ماشین چاپ، نوع کاغذ، غلظت رنگ و بسیاری از موارد دیگر را نیز درون خود جای دهد. به همین دلیل پروفایل های مختلفی برای کاربردهای مختلف تولید شده اند. پروفایل ها، قسمتی کوچک از سیستم مدیریت رنگ بودند. عوامل بسیاری در تنظیم رنگ یک فایل وجود دارد که ناظرین چاپ و مسوولین کنترل کیفیت را کمک می کنند تا خروجی نهایی به کیفیت بالایی دست پیدا کند.

مدیریت رنگ در مورد عیب یابی رنگ های به کار برده شده، تعریف غلظت رنگ در تصاویر، تصحیح نور و رنگ تصویر، عیب یابی فایل تحت استاندارد و ساختارهای سازمان ایزو کاربردهای فراوانی دارند. به همین علت است که دو دستگاه چاپ نمی توانند از یک فایل مرجع، خروجی مشابهی داشته باشند مگر اینکه مدیریت رنگ و بالطبع، کنترل کیفیت درستی بروی آنها انجام شود.

آژانس ها و شرکت های کمی در ایران هستند که به کنترل روند مدیریت رنگ و نظارت بر روند تولیدی فعالیت می کنند. مراحلی که با دانش فنی و نیز مهارت های کاربردی درآمیخته و در هر کدام از آنها، کنترل نقطه به نقطه باعث تولید یک محصول فاخر  می شود و اختلاف رنگ را به حداقل می رساند.

یکی از این شرکت ها، مجموعه الف پرینت است که با به کارگیری سخت افزارها، نرم افزارها و دانش فنی بالا راه گشای مسائل طراحانی است که می خواهند محصول نمایشی یا چاپی خود را به بهترین نحو با کیفیتی بالا و اختلاف رنگی اندک به مرحله نهایی برسانند.

گردآوری و تالیف: رضا عالی

پس از چاپپیش از چاپچاپمدیریت چاپمقاله