از درخشش ستارگان تا تلالو جواهرات (قسمت اول)
طلا یکی از گرانقیمت ترین فلزات در جهان به حساب می آید و نرخ آن معیار بسیاری از پول های رایج کشورهاست و به عنوان پشتوانه مالی محسوب می شود.
می دانیم که کشور ایـران از لـحاظ جغرافیایی بر روی کمربند معدنی جهان قـرار دارد و ذخائــر عظیم فلـزات وکانی های با ارزشی را داراست از این حیث دانش و علم و کاربرد در طب و صنعت فلــز کاری ایـــران از گذشته های دور سرآمد جهانیان بوده است، به طوری کــه در گذشته حتی مصر و هند پیشرفته هم نتوانستند در این زمینه از ایرانیان پیشی بگیرند.
گواه این ادعا در موزه های بزرگ ایران و جهان قابل مشاهده است مانند جام طلای مارلیک، مجسمه مشــهور بز بالـدار، البسه و الیاف زرگون و صدها اثر تاریخی دیگر. در دوران هخــامنشیان برای اولین بار در جهان سکه طلا توسط داریــوش کبیر در ایــران ضرب گردید که به آن داریــک گفته می شود.
در عصر ساسانیان نیز سکه ها و اشیا مُطلّای زیادی ساخته شدند و با جـواهـر وسنگــهای قیمتی زینتی، ارزش بیشتری یافتند.
قرن بیستم صنعت طلا جــواهر سازی ایران وارد عصــر جدیدی شد و در اثر سهولت رفت وآمـد ها با اروپائیان و ممالک آسیای دور، صنعت طلا وجواهر سازی هم تحــت تاثیر قرار گرفت و بیش از پیش به سمت زیورآلات تزیینی سوق داده شد.
البته در زمان سـلسله پهلوی نیز تزئینات شــاهی نــظیر تاج شاهی، چــوگان و جامه های زربافت و غیره تولید شد که هم اکنون در موزه جواهــرات بانــک مرکزی نگهداری می شود.
طی سالهای اخیر هم علاوه بر زیورالات، از طلا جهت ساخت ضریح ، گنبد، عصا و غیره بسیار مورد استفاده قرار گرفته است.
در این شماره از مجله به مصاحبه با یکی از استادان فعال در این حوزه پرداخته ایم که توجه شما را به خواندن این مطلب جذاب جلب می کنیم.
1-لطفاً از خودتان بفرمایید که چطور به هنر علاقمند شدید و در چه سالی فعالیت حرفه ای خود را آغاز کردید؟
اکرم قدسی هستم متولد ۱۳۴۹. نقاش، طلاساز، مِخراج کار، طراح طلا و جواهرات و مدرس طلاسازی.
از کودکی علاقه زیادی به نقاشی داشتم و نقاشی های من در آن زمان مانند دیگر هم سن و سال هایم کوه و خورشید و کلبه و تک درخت نبود، بلکه تصاویر واقعی که از اشیاء در مقابل چشمانم داشتم را به روی کاغذ می آوردم، نمی گویم کارم عالی بود ولی دید خوبی داشتم؛ این علاقه را والدینم که هر دو نفرشان دستی در هنر داشتند در ما ایجاد کردند و ما را پروراندند و حمایتمان کردند. منظورم از “ما” خواهرم و برادرهایم است که هر چهار نفرمان قدم هایی در راه هنر برداشته ایم.
فعالیت هنری ام را از سال ۱۳۷۲ بطور جدی نزد استاد عزیزم خانم هایده زرین بال شروع کردم. سپس دوره های تخصصی هنرِ دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را گذراندنم و دیپلم رشته های مختلف هنری را دریافت کردم و در نهایت با انتخاب آبرنگ و سبک رئال، زیر نظر استاد خانم هما غفارزاده (افتخار) دوره های نقاشی آبرنگ را تکمیل کردم.
پدرم به دلیل حرفه اش که خلقِ آثاری زیبا با سنگِ سختی چون مرمر بود، مراوده و سفرهای زیادی به خارج از ایران داشت و بنا به تعاریف پدر ما شیفته یکی از این کشورها، یعنی ایتالیا شدیم و به پیشنهاد خواهرم برای ادامه تحصیل راهی آن کشور شدیم.
در ایتالیا ابتداء به دانشگاه زبان پروجا Università per stranieri di Perugia رفتم؛ از آنجایی که عاشق آسمان و ستاره ها هستم، اغلب شبها اول نگاهی به آسمان می اندازم و بعد می خوابم.
این درخشش ستاره های آسمان من را به کریستال ها و سنگهای قیمتی براّق مجذوب می کردند تا جائیکه مجموعه کوچکی از یاقوت و زمرّد و کریستال های دوران کودکی را به یادگار دارم.
بنابراین پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه زبان، بر اساس علاقه وافرم به آکادمی طراحی جواهرات در شهر رُم Accademia Dei Gioielli رفته و از آنجا هم در رشته های طلاسازی، مخراجکاری و طراحی جواهرات فارغ التحصیل شدم.
در نهایت در ایران دورۀ نقره سازی «آرت کلِی» را نزد استاد عزیزم خانم آویسا خواجه نوری فرا گرفتم.
ادامه دارد…