پان آرت - نشریه جامعه ی هنری ایرانیان
وب سایت علمی پژوهشی هنر

دنیای مارول و کمیک استریپ

0 571

دنیای مارول و خاستگاه آن

جهان فانتزی دنیای مارول ها همه رده های سنی را به خود جذب می کند، از عموم مردم گرفته تا پژوهشگران علاقمند به افسانه و اسطوره. نظام دنیای مارول ها دارای سیستم عظیمی از جهان های فانتزی، اسطوره ای را از بعدهای مختلف شامل می شود.

انیمیشن ها و کتاب های کمیک مارول ها برای همگان جذاب است. چه چیزی آن ها را تا این حد مشتاق نگه داشته؟ رمز موفقیت خالقان دنیای مارول در جذب مخاطبان به راستی چیست؟ این همان معمای همیشگی در ذهن علاقمندان است.

 مارول کامیکحتما دقت کرده اید که دنیای واقعی ما انسان ها شباهت زیادی به دنیای مارول دارد.

برزگترین تفاوت آن، حضور ابرانسان هایی است با ظاهری عجیب و خارق العاده که نیروهای مافوق بشری دارند.

این ابر انسان ها در اصطلاح آسمانی (Celestials)  هستند. قد این موجودات بیش از 600 متر است و ملقب به “خدایان کیهانی” (Cosmic entities) و موجودات کیهانی (Cosmic beings) هستند، در دوره های ماقبل تاریخ به زمین آمدند و آزمایشات مختلفی بر روی نژاد انسان اعمال کردند.

در نتیجه این آزمایش ها نژاد فوق العاده قدرتمند “جاودان ها” (Eternals) و نژاد رقیب برای آن ها “دوینت ها” (Deviants) خلق شد. در عین حال در کدهای ژنتیکی انسان ها، یعنی هوموساپین ها هم تغییراتی صورت گرفت.

دنیای مارول و تغییرات ژنتیکی

قدرت های مافوق بشری در دنیای مارول ریشه در همین تغییرات ژنتیکی اعمال شده از جانب آسمانی ها دارد.

این ژن ها پس از گذشت یک مدت معینی، هم انسان را به شکل طبیعی دگرگون کرده و صاحب قدرت می کند ( مانند جهش یافته ها) و هم به کمک فاکتورهای مختلف، انسان هایی که با ژن جهش یافته متولد نمی شوند را به “متاهیومن” (Meta Human) یا عبارتی ابرانسان تبدیل می کند.

کسانی که با دقت از سرگذشت شخصیت های دنیای مارول مطلع هستند، می دانند که “تشعشات” نقش بسیار مهمی در سرگذشت زندگی آن ها داشته است.

مثلا یک عنکبوت رادیواکتیو یک مردی را نیش زد. یا چشمان دردویل را مواد رادیواکتیو کور کرد، یا هالک توسط تشعشات گاما خلق شد و …

یکی دیگر از تفاوت های دنیای مارول، با جهان ما تفاوت جدی در تکنولوژی است.

سفینه های فضایی، جت ها و سلاح هایی که با تکنولوژی خارق العاده ساخته شده اند و زره های مرد آهنی از مواردی است که با آن مواجهیم.

کامیک

مارول این فرصت را به شخصیت هایش می دهد تا بدون نیاز به ژن های مخصوص آسمانی، صاحب قدرت های فوق العاده شوند.

اما کارهای غیرقابل درک دنیای دانشمندان در مارول مانند رید ریچاردز، هنک پیم و تونی استارک ممکن است به دلیل وجود ژن متاهیومن باشد که به آن ها این امکان را می دهد تا دید وسیع نری نسبت به دنیای اطرافشان داشته باشند و سطح فکر و درکشان با بقیه متفاوت باشد.

حضور هر یک از شخصیت های مارول معرف معانی خاص و در تقابل با دیگری قرار میگیرد ، که در بخش های بعد به طور اجمال به معرفی آن ها می پردازیم.

همان طور که گفته شد، “جهان” حد و مرز مکان هایی را مشخص می کند که به لحاظ فیزیکی قابل دسترسند. اما در ماورای جهان، جاهایی وجود دارد که به دنیای مارول وصل می شوند و به عنوان بخشی از آن فعالیت می کنند، اما به لحاظ فیزیکی غیرقابل دسترس بوده و در خارج از جهان مارول قرار دارند.

دنیای مارول

مثال هایی مانند این که خدایان اسکاندیناوی که از “ازگارد” می آیند، خدایان یونانی که از الیمپوس می آیند، منطقه منفی که آقای شگفت انگیز کشف کرده است، جهان میکرو، جهان موجو، عالم پاکت که فرانکلین ریچاردز در دوره تولد دوباره قهرمانان افرید.

تمامی این ها مثال هایی هستند که به جهان اصلی مارول وصلند و در عین حال خارج از ان قرار دارند.

دنیای مارول، و جهان های نامحدود آن

مالتی ورس(Multi-verse) شامل جهان های نامحدودی می شود که حوادث رخ داده در یکی از آن ها روی دیگری تاثیر نمی گذارد و در یک سری مزیت های اساسی مشترکتند. به همین خاطر، مفهوم یا عبارت مالتی ورس برای معرفی مفهومی به کار می رود که تمام این جهان ها را شامل می شود.

تمامی دنیاهای مستقل از یکدیگر، زیر مجموعه مالتی ورس هستند. اما برای مارول، مفهومی که بینهایت را شامل می شود و ختی مفهوم دنیاهای بینهایت هم کافی نیست، چراکه خود مالتی ورس نیز تمام واقعیت ها را شامل نمی شود.

نکته مهم در این جا این است ، با این که تعداد جهان های داخل مالتی ورس مارول نامحدود است.

تمام جهان ها باید یک ویژگی مشترک داشته باشند. اما آیا احتمال مالتی ورس های دیگر که دارای جهان های کاملا مستقل بوده و هیچ ارتباطی به جهان مارول نداشته باشد هم وجود دارد؟ جهان هایی که هیچ شباهتی به جهان های مالتی ورس مارول ندارند، اما کاملا مستقل از آن نیستند و ترکیب آن ها می تواند باعث پدید آمدن مگاورس(Mega-verse)  شود.

دنیای مارولاگر فکر می کنید امکان ندارد بزرگتر از مگاورس هم جهانی وجود داشته باشد باید بگویم سخت در اشتباهید.

جوابش در کمیک بوک هایی است که مارول و دی سی به طور مشترک چاپ می کردند و شخصیت های این دو شرکت با یکدیگر درگیری داشتند.

اولین فیلم سینمایی دنیای مارول “مرد آهنی” بود که شرکت پارامونت پیکچرز آن را توزیع کرد.

پارامونت در ادامه “مرد آهنی2” (2012)، ثور (2011) و کاپیتان آمریکا:نخستین انتقام جو (2011) را منتشر کرد و شرکت یونیورسال پیکچرز هم عهده دار توزیع “هالک شگفت انگیز” (2008) بود.

والت دیزنی استودیو موشن پیکچرز کار توزیع فیلم های مارول را با “انتقام جویان” شروع کرد که آخرین فیلم فاز اول بود. فاز دو شامل فیلم های “مرد آهنی3” (2013)، ثور: دنیای تاریک (2013)، کاپیتان آمریکا: سرباز زمستان (2014)، نگهبان کهکشان (2014)، انتقام جویان: عصر اولتران (2015) و مرد مورچه ای (2015) است.

ارسال یک پاسخ